Osztrák hétvége

2010. szeptember 28. 12:02

Szeptember utolsó hétvégéjén Ausztriába kellett utaznom. A Bruck melletti Speedworld versenypályán a Gokart Országos Bajnokság egyik fordulóját rendezték, a Salzburgring pedig az Autós Gyorsasági Országos Bajnokságnak adott otthont.

Mivel első alkalommal voltam Salzburg környékén, úgy döntöttem maradok még egy napot. Nem bántam meg. Miután lezuhanyoztam, és átöltöztem, egy esti sétára indultam Salzburg óvárosába. A szűk, macskaköves sikátorokat járva az érzésem volt, hogy akár Olaszországban is lehetnék. A város fölé magasodó Hochensalzburg vár lenyűgöző, mint ahogy azok a város közepén itt-ott kinövő hegyek is. Az esti kivilágítás sejtelmessé teszi a néhol teljesen függőleges sziklafalakat. Az un. belső hegyek nagy része beépítetlen, zöld terület, viszont nem teljesen kihasználatlanul állnak ott, hiszen a Siegmundstor alagútnál egy földalatti parkolóházat (barlangot) alakítottak ki benne.

Vasárnap este lévén az emberek lassan elfogytak az utcákról, tizenegy után hazafelé tartva már csak pár emberrel találkoztam.

Hétfő délelőttre is városnézés, fotózás volt betervezve. Bár eredetileg gyalog terveztem, a reggelinél eszembe jutott a biciklim, amelyet nem tudtam használni a Salzburgringen. Mivel odakint ragyogó napsütés és majdnem húsz fok volt, összeszereltem a kerékpárt és újra nyakamba vettem a várost.

Hochensalzburg

Hochensalzburg

Universitas Salzburgensis

Universitas Salzburgensis

A szűk óvárostól eltekintve rengeteg zöldövezet van. A már említett belső hegyek mellett számos park valamint a füves Salzach part is hozzájárul ahhoz, hogy Salzburgé Európa egyik legzöldebb városközpontja. Az alsóváros leglátványosabb parkja a Mirabell Garden, amely így szeptember végén is virágba van borulva. Ha a látogatót nem szippantja teljesen magába a színpompa és kicsit elkalandozik az oldalsó részeken is, igazán hangulatos lugasokat, sőt még egy szabadtéri színpadot is talál.

Mirabell Garden

Mirabell Garden

A Salzach

A Salzach

Bár terveztem, hogy felmegyek a várba, ez végül meghiúsult. Egy egyenruhás urat megkérdeztem, hogy fel tudok-e menni biciklivel? „Nem, sajnálom” - érkezett az válasz. Nem baj – gondoltam -, majd lezárom valahol és felsétálok. Mivel a Mirabellnél is le kellett tennem a biciklit, sajnos rá kellett jönnöm, hogy lakat kulcsa az autóban maradt. A park bejárata mellett találtam egy kerékpár tárolót, ahol 5-10 bicikli egy hosszú bowdennel összekötve egy ponyva alatt pihent. A szélén volt még hely, úgy hogy én is beállítottam a bringámat a ponyva alá és reménykedtem, hogy nem kíváncsiak az emberek arra, hogy minden bicikli le van-e zárva.

Menedék a biciklimnek.

Menedék a biciklimnek.

Egy óra körül értem vissza az autóhoz. Még hátra volt egy hely, amit már Budapestről kinéztem. Fel kellett mennem a Gaisbergre. A hegy 1288 méter magas, majdnem 800 méterrel magasodik a város felé, úgy, hogy csúcsa légvonalban öt kilométerre sincs a városközponttól.

Salzburg a Gaisbergről

Salzburg a Gaisbergről

Kilátás kelet felé

Kilátás kelet felé

A tetőről a kilátás csodálatos. Északra a síkság, nyugatra a város, délre és keletre az Alpok. Bár a Salzburg környékén szikrázó napsütés volt, a hegyekben eshetett, mert délre csak a felhőkbe burkolózott körvonalak látszottak. A szép időt több siklóernyős is kihasználta, ahogy az alábbi kis videón is látható:

1170 kilométer út, 77 liter benzin, 6,5 Mbyte fotó az ausztriai hétvége mérlege. A versenyeken készült fotók megtekinthetők a gyorsasagi.hu és gokartmagazin.hu oldalakon...