Kéktúra

Előzetes gondolatok a Kéktúráról

A túrázás sok éve életem része. Jól érzem magam a természetben, imádok sátorban aludni, fantasztikus érzés feljutni egy magaslatra, és onnan körbenézve gyönyörködni a panorámában. Barátaimmal rendszeresen járjuk a hegyeket, idén pedig egy szép körrel visszaértünk oda, ahol az egész elkezdődött: a Retyezátba.

Hogyan tervezem?

Áttanulmányozva a Kéktúra leírását, és nagyjából ismerve magamat és teherbírásomat, negyven nap alatt teljesíthetőnek tartom a túrát. A tervem az, hogy mindezt nomád módon, sátorral tegyem.

A technikai kihívás

A kéktúrámat egyfajta kísérletnek is szánom: kíváncsi vagyok végig lehet-e csinálni egy több hetes túrát, amelyen fotózni, videózni, valamint blogot írni is tervezek úgy, hogy kizárólag napenergiára támaszkodom.

Írottkő megközelítése

Hajnali hatkor indult a szombathelyi intercity. Szombathelye volt tizenhét percem, ezért kiugrottam az állomással szemben lévő közértbe némi harapnovalóért és vízért. A Győr -Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. motorvonatával érkeztem Kőszegre, ahol eső fogadott.

Az első harminc

A második napon sikerült legyalogolnom a tervezett harminc kilométert, de a végére kicsit sajogtak a lábaim. A köszegi, tömördi és ablánci pecséttel gazdagodott a túrafüzetem.

Felszerelés: hátizsák

Ez egy hátizsákos túra, így a hátizsákban minden el kell férjen, amire heteken keresztül szükségem lesz, beleértve a blogoláshoz szükséges technikát is.

Egyes számú túra kipipálva

Az Országos Kéktúra 27 részre van osztva, ezek közül az első az Írottkő-Sárvár szakasz. Ennek a végére értem a harmadik napon.

Dráma van. Illetve nincs.

Az elmúlt három napban legyalogolt nagyjából nyolcvan kilométer (beleértve az Írottkőre való feljutást is) olyan mértékben megviselte a lábaimat, hogy úgy döntöttem, hazamegyek a biciklimért.

Mi a helyzet az árammal?

Az első három nap alatt begyűjtöttem némi tapasztalatot a túra technikai vonatkozású részéről, ennek szánnék most egy (kicsit szárazabb) bejegyzést.

Hóban a Hármashatár-hegyen

Másfél évvel ezelőtt, amikor fájó lábbal hazajöttem Sárvárról a Kéktúra első szakaszáról, úgy gondoltam, hogy elfelejtem azon ambíciókat, hogy végigjárjam az útvonalat, és megszerezzem a kitűzőt. Most mégis megváltoztattam a döntésemet.

Februári túra: Dorog-Piliscsaba

Február közepére megérkezett az előtavasz, gyönyörű napsütést és 17-18 fokot jósoltak hétvégére, úgy hogy jöhetett a következő Kéktúra-szakasz.

Nosztálgiázós túra a Szénásokon

Március közepén 20 fok fölé kúszott a hőmérséklet, és ezt nem lehetett kihasználatlanul hagyni. Ezúttal mintegy folytattam a februárban Piliscsabán befejezett túrát, és végigjártam a Piliscsaba – Hűvösvölgy Kéktúra-szakaszt.